Przepyszny blok czekoladowy z herbatnikami, który polecam każdemu miłośnikowi domowych słodkości. Bardzo łatwy w wykonaniu i obłędny w smaku!
BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS
Składniki
- masło – 1 kostka
- kakao – 4 łyżki
- mleko w proszku – 250 g
- cukier – 100 g
- mleko – 1/2 szklanki
Dodatki
- orzechy
- herbatniki
- suszone śliwki
- suszone daktyle
Przygotowanie
1. W rondlu na małym ogniu rozpuszczam masło, następnie dodaję mleko, cukier i kakao. Mieszam do połączenia składników.
2. Rondelek ściągam z ognia i cały czas mieszając, stopniowo wsypuję mleko w proszku.
3. Na koniec dodaję pokruszone herbatniki, orzechy, daktyle i śliwki (można użyć również innych bakalii).
4. Masę zawijam w folię spożywczą i tworzę wałek.
5. Blok czekoladowy wstawiam do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.