w

Blok czekoladowy

Przepyszny blok czekoladowy z herbatnikami, który polecam każdemu miłośnikowi domowych słodkości. Bardzo łatwy w wykonaniu i obłędny w smaku!

BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS

Składniki

  • masło – 1 kostka
  • kakao – 4 łyżki
  • mleko w proszku – 250 g
  • cukier – 100 g
  • mleko – 1/2 szklanki

Dodatki

  • orzechy
  • herbatniki
  • suszone śliwki
  • suszone daktyle

Przygotowanie

1. W rondlu na małym ogniu rozpuszczam masło, następnie dodaję mleko, cukier i kakao. Mieszam do połączenia składników.

2. Rondelek ściągam z ognia i cały czas mieszając, stopniowo wsypuję mleko w proszku.

3. Na koniec dodaję pokruszone herbatniki, orzechy, daktyle i śliwki (można użyć również innych bakalii).

4. Masę zawijam w folię spożywczą i tworzę wałek. 

5. Blok czekoladowy wstawiam do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

600