Prosta i smaczna babka czekoladowa z dodatkiem jabłka, która z pewnością zachwyci gości i rodzinę przy świątecznym stole.
Składniki
- mąka pszenna – 400 g
- jabłka – 4 szt.
- jajka – 5 szt.
- olej – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- kakao – 2 łyżki
- mleko – 150 ml
- cynamon – łyżeczka
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie
1. Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubić na jasną i puszystą masę.
2. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
3. Miksując ma małych obrotach, do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, olej i mleko.
4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
5. Foremkę z kominem wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto.
6. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Babkę po upieczeniu i ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.