Lekkie, owocowe i orzeźwiające ciasto z jabłkami bez pieczenia to propozycja na deser, który zachwyci wszystkich miłośników szarlotki. Niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku!
Składniki
- biszkopty – 20 szt
- ciasteczka zbożowe – 120 g
- jabłka – 1,5 kg
- cynamon – 1 łyżeczka
- galaretka brzoskwiniowa – 2 opak.
- woda – 200 ml
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- śmietan-fix – 2 opak.
Przygotowanie
- Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać odrobinę wody i dusić aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i wymieszać.
- Kolejno wsypać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
- Na dnie blaszki (24×24 cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć jabłka.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka.
- Ciasteczka zbożowe pokruszyć i posypać nimi ciasto.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.