Ciasto z jabłkami bez pieczenia

Lekkie, owocowe i orzeźwiające ciasto z jabłkami bez pieczenia to propozycja na deser, który zachwyci wszystkich miłośników szarlotki. Niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku!

Składniki

  • biszkopty – 20 szt
  • ciasteczka zbożowe – 120 g
  • jabłka – 1,5 kg
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • galaretka brzoskwiniowa – 2 opak.
  • woda – 200 ml
  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • śmietan-fix – 2 opak.

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać odrobinę wody i dusić aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i wymieszać.

  2. Kolejno wsypać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

  3. Na dnie blaszki (24×24 cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć jabłka. 

  4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka.

  5. Ciasteczka zbożowe pokruszyć i posypać nimi ciasto.

  6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Udostępnij!