w

Kapsalon

Kapsalon to pomysł na pyszny fast food prosto z Holandii. Mamy tu frytki, ser, soczyste mięso i kolorową sałatkę. Całość polana jogurtowo-majonezowym sosem czosnkowym.

KAPSALON PRZEPIS

Składniki (4 porcje)

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 kg mrożonych frytek
  • 150 g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawa gyros
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • prażona cebulka (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.

2. Frytki upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Na spód foremek aluminiowych wyłożyć upieczone frytki, następnie kurczaka i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 10 minut.

4. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w kostkę, ogórka w plasterki, a czerwoną cebulę np. w piórka.

5. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu.

6. Roztopiony ser polać ketchupem, a następnie wyłożyć sałatkę. Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażoną cebulką.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *