w

Podudzia kurczaka pieczone z pieczarkami

Ten przepis idealnie pokazuje, że niewiele trzeba, żeby wyczarować coś pysznego na obiad. Podudzia kurczaka pieczone z pieczarkami to wyśmienite danie, które z pewnością posmakuje domownikom. 

PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 2 większe cebule
  • 200 g mini pieczarek

Marynata:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Składniki na marynatę połączyć ze sobą.

2. Podudzia dokładnie umyć i umieścić w pojemniku. Wlać marynatę i wymieszać, by mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć zamarynowane mięso.

4. Pieczarki umyć i osuszyć. Powsadzać między podudzia. Całość polać pozostałą marynatą z pojemnika, która pozostała po marynowaniu mięsa.

5. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 30 minut pod przykryciem + kolejne 30 minut bez przykrycia, funkcja grzania góra-dół.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *