Makowiec japoński to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obłędnie smakuje, pięknie wygląda i nie jest trudny w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie przepis.
MAKOWIEC JAPOŃSKI PRZEPIS
Składniki
- mak – 400 g
- masło – 200 g
- cukier puder – 250 g
- kasza manna – 200 g
- jajka – 8 szt.
- mleko – 500 ml
- jabłka – 4 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olejek migdałowy – kilka kropel
- sól – szczypta
Przygotowanie
1. Mak z mlekiem zagotuj, zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedź z nadmiaru mleka na sitku.
2. Odsączony mak przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem.
3. Masło w temp. pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka oraz olejek migdałowy.
4. Następnie do masy dodawaj stopniowo mak.
5. Kolejno dodaj kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia.
6. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy i wymieszaj.
7. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj do masy makowej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
8. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 60 minut, funkcja grzania góra- dół.
10. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto można udekorować np. polewą czekoladową.